בכל שנה, אנחנו שומעים על ישראלים רבים שמעוניינים לעבוד בארצות הברית. בין אם המדובר הוא על צעירים שרצונם הוא להעביר את חודשי הקיץ בעבודה בעגלות או במכירות, באנשים המעוניינים ברילוקיישן או אפילו בבעלי מקצוע ספציפיים שמעוניינים להתחיל הכל מחדש בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות.
ברור מדוע האחרונים חייבים להוציא ויזה. כפי שתראו מיד, בזה הרגע נכנסנו לתחום רחב מאד, עם מגוון סוגי ויזות אפשרויות.
מדוע בכלל נדרשת ויזה לעבודה?
הסיבה בגינה יש צורך להוציא ויזת עבודה בארצות הברית אינה שונה מסוגי ויזות אחרים. הרשויות בארצות הברית מעוניינות לצמצם ככל האפשר את מימדי ההגירה הבלתי חוקית בה, כמו גם את אחוז אלה העובדים באופן שאינו חוקי. הויזה נועדה להעמיד תנאים מרכזיים, ולרוב גם מחמירים, בהם יש לעמוד לצורך קבלתה: על האדם להוכיח היטב עבור מי והיכן הוא הולך לעבוד בארצות הברית, וכן שלאחר העבודה (למעט מקרי רילוקיישן ארוך) הוא עתיד לחזור לישראל.
יש להדגיש, בהקשר הזה, כי למרות המדיניות הנוקשה של ארצות הברית, יש מספר סיבות להיות מעודדים. בחלק מהתחומים אחוזי אישור הויזות לארצות הברית גבוה מעט יותר מאשר אחרים: באופן לא מפתיע, יהיו אלה תחומים שעשויים לקדם את כלכלת ארצות הברית. לפני מספר שנים הודיע ברק אובמה, בהקשר בזה, על רצונו להקל על הליך הוצאת הויזה עבור עובדים בתחום ההייטק.
סוגי הויזה הנפוצים
כאמור, לא ניתן לדבר על ויזות עבודה לארצות הברית כעל מקשה אחת. הויזות השונות נבדלות ביניהן במאפיינים דוגמת סוג העבודה, מאפיין העובד ותנאי השהות הניתנים במסגרתן. הויזה הנפוצה הראשונה היא ויזת עובד מיומן (H), אשר ניתנת לאנשים ללא כוונות הגירה לארצות הברית, המעוניינים לטוס אליה כדי לעבוד בה באופן זמני. דרישת חובה כאן היא להגשת בקשה לעובד הספציפי מטעמו של המעסיק – באמצעות טופס I-129 – ואישורה על ידי הרשויות האמריקאיות.
ויזה נפוצה אחרת היא ויזת L, שניתנת לעובדים אשר משנים את מקום העבודה שלהם במסגרת החברה המעסיקה אותה בישראל (או במילים אחרות: מבצעים רילוקיישן). גם כאן, נדרש המעסיק להגיש בעשה לסטטוס המתאים, באמצעות אותו טופס. הויזה הזו ניתנת בפועל לעובדים מיומנים, מוכשרים או כאלה המחזיקים במשרות בכירות בחברות להן סעיף בארצות הברית (כמובן שאת כל אלה נדרש להוכיח באמצעות מסמכים שונים).
היתרון המשמעותי של ויזה זו ביחס לאחרות נוגע לפרק הזמן הארוך שהיא מאפשרת לשהות בארצות הברית, העומד על שלוש שנים. לקראת תום התקופה ניתן להגיש בקשה להארכת הויזה לשלוש שנים נוספות. ויזות עבור מנהלים בכירים ובעלי התמחויות מקצועיות ראויות לציון עשויות להיות מונפקות גם לפרקי זמן של חמש או שבע שנים.
את הסקירה אנחנו ממשיכים עם ויזת O, שאוכלוסיית היעד שלה היא אנשים להם כישורים מיוחדים. התחומים הרלוונטיים כאן הם מדע, עסקים, חינוך, אומנות, ספורט וכיוצא בזה. חשוב לשים לב שגם במקרה שבו מדובר על קבוצה גדולה של אנשים, היוצאים לצורך פרוייקט מסוים, נדרש שכל אחד מהם יעמוד באופן אישי באותו מבחן הבוחן את "ייחודיות" היכולת שלו.
ויזה זו אינה מיועדת לעבודה עקבית וממושכת בארצות הברית, אלא לאירועים נקודתיים: הופעות, הרצאות או פרוייקטים ספציפיים. ויזה נוספת היא ויזת P עבור אומנים, ספורטאים או בדרנים, שצריכים להצטיין בתחומם גם כן.
הערה חשובה לסיום: חשוב מאד להפריד בין עבודה לבין עסקים. אם יש צורך בנסיעת עסקים בודדה לארצות הברית, דוגמת פגישה עם לקוח או משקיע, לא נדרש להשקיע את המאמצים הגדולים יחסית בהנפקת הויזות שתוארו מעלה (להבדיל מעבודה במלוא מובן המילה). תחת זאת, ניתן להסתפק בויזות B1 ו-B2 הסטנדרטיות.