כשמדברים על ההליך הנדרש בדרך להוצאת הויזה המיוחלת בארצות הברית, ברור שיש לא מעט צעדים שנדרש לבצע: הגשת טפסים רבים, תשלום אגרות, וכן – גם ראיון אישי בשגרירות ארצות הברית בישראל. מה שרבים לא מודעים אליו, הוא שבמצבים מסוימים ניתן לקבל פטור מהראיון האישי, וזאת כאשר עומדים במספר תנאים שהגדירו הרשויות בארצות הברית לא מכבר.
האוכלוסיות הזכאיות לפטור מהראיון
המשמעות הישירה של הפטור היא שהוא מונע את הצורך ממגישי הבקשה להגיע לשגרירות באופן אישי לראיון, כאשר תחת זאת הם יכולים להגיש את הבקשה באמצעות דואר שליחים. האוכלוסיה הראשונה הזכאית לכך היא מועמדים אשר גילם נמוך מ-14, או לחילופין גבוה מ-80. הפטור תקף עבורם הן במקרה של הגשת בקשה ראשונה לקבלת ויזה לארה"ב והן כאשר הם מעוניינים בחידוש ויזה.
יש לציין שבמקרה של ילדים מתחת לגיל 14, נדרש שלאחד ההורים מהם יש או הייתה בעבר ויזה לארצות הברית, וכן שאחד מהם לפחות מגיש אף הוא את הבקשה לויזה. כאשר הילד מגיש את הבקשה אך הוריו אינם עומדים בתנאים האלה, על טמד מהם להגיע יחד עימו לראיון בשגרירות.
האוכלוסייה הרלוונטית השנייה כוללת בתוכה מועמדים, בגיל 14 ועד 79, אשר כבר הונפקה להם בשנים עברו ויזה. יש להדגיש שכדי שהם יוכלו ליהנות מהפטור, נדרש מהם לקיים מספר תנאים:
- על הויזה הנוכחית שהם מחזיקים בה להיות בתוקף, או לכל הפחות בעלת תוקף שפג בשנה האחרונה.
- הויזה הקודמת הונפקה בתחילת שנת 2008 (1.1.2018), או מאוחר יותר מכן. אנשים שהנפיקו את הויזה קודם לכן לא יכולים לקבל את הפטור מהראיון, אפילו אם חידשו אותה לאחר שנת 2008.
- מקום הגשת הבקשה צריך להיות זהה למקום בו הוגשה הבקשה לויזה הקודמת: למשל, הקונסוליה בירושלים, או שגרירות ארצות הברית בישראל הממוקמת בתל אביב.
- הויזה בה מעוניינים זהה לחלוטין לויזה הקודמת מבחינה הסוג שלה. יש לציין כי מחייב שהויזה תהיה אחת מהבאות: B, C, D, F, H, I, L, O, P, Q או R.
- הויזה הקודמת הוגשה כשהמועמד היה בן 14 לפחות.
- הויזה הקודמת בה החזיק המועמד לא כללה בשדה ה-Annotation שלה את אחד משלושת המונחים הבאים: Blanket, Clearance או Waiver.
מיותר ליין שגם מועמדים אשר יש להם דרכון זר עשויים להימנע מהתהליך: לא רק מהראיון, אלא לעיתים גם מהוצאת הויזה כמכלול. זאת בתנאי שהם נמנים על האוכלוסיה שלוקחת חלק בתכנית הויתור על הויזה (ישראל, למרבה הצער, אינה חלק מהתכנית הזו).
הליך הגשת הבקשה
גם כאשר מוציאים מהתמונה את הפטור מהראיון בשגרירות או בקונסולה, עדיין יש לא מעט דברים שנדרש לעשות על מנת שהבקשה לויזה תוגש, ובכך כדי שהיא תאושר. השלב הראשוני הוא מילוי טופס הבקשה לקבלת ויזה, טופס DS-160, אותו ניתן ללא גם באמצעות אתר האינטרנט של שגרירות ארצות הברית בישראל. הטופס מתייחס לנתונים האישיים של המועמד, לרבות פרטים מלאים, מצב משפחתי, מצב כלכלי, הסיבה הספציפית להגעה לארצות הברית ועוד. חשוב להוכיח שאין כוונה להשתקע בארצות הברית, כך שכל מסמך המעיד על זיקה לארץ – בעלות על דירה, תלושי משכורת, אישורי לימודים וכן הלאה – הוא בגדר חובה.
השלב הבא הוא יצירת חשבון אישי דרך האתר הרשמי של שירות הנפקת הויזה לארצות הברית, ולאחר מכן גם תשלום האגרה עבור הבקשה (סכום זה לא יוחזר אפילו אם הבקשה נדחית). את המסמכים שהוזכרו מעלה יש להכין ולהגיש, יחד עם הדרכון, לשגרירות ארצות הברית.
הליך הטיפול בבקשה עומד על כשלוש שבועות, כאשר באפשרות הקונסול להחליט, על סמך המסמכים, שכן לזמן את המועמד לראיון אישי.