מעוניינים להשתתף בתכנית חילופי מבקרים או סטודנטים בארצות הברית? הדבר אפשרי, כמובן, אם כי נדרש מכם לפעול על מנת לקבל את הויזה הרלוונטית. מבחינה מעשית, המדובר הוא על ויזת J1, אשר המאמר הנוכחי יתייחס למאפיינים שלה ולאופן בו ניתן לקבל אותה.
למי מתאימה הויזה?
אוכלוסיית היעד של ויזת חילופי מבקרים J1 היא אנשים אשר ברצונם לעבוד, לעבור הכשרה או לערוך מחקר בארצות הברית, וזאת במסגרתה של תכנית מאושרת בחסותו של מוסד אקדמי או מוסד אחר שאינם פועל מתוך כוונת רווח. מבחינה מעשית, אנשים המגישים בקשה לויזה הזו יהיו בוגרי תואר ראשון במוסד אקדמי מוכר בישראל, אקדמאים אשר מקבלים מימון לפעול בחו"ל על ידי מוסד הלימודים שלהם, סטודנטים במקצועות שונים (דוגמת רפואה) ועוד.
יש בנמצא תכניות משלימות הנכנסות תחת הקטגוריה של חילופי מבקרים, דוגמת תכנית להדרכה של ישראלים בחנות קיץ ברחבי ארצות הברית, תכנית התמחויות מעשיות עבור סטודנטים במקצועות שונים או תכנית לאנשים המעוניינים במשרות "אופר" ביבשת (טיפול בילדים). נקודה מרכזית היא שגם אנשים להם פטור מויזה (VWP), אך מעוניינים להשתתף בתכנית חילופי מבקרים מהסוגים האמורים, צריכים להוציא את ויזת J1. ויזות אחרות, ובכלל זה ויזת תייר מסוג B1 או B2, אינן תקפות אף הן למטרה זו.
חשוב לזכור שאישור הבקשה לויזה אינו מובן מאליו: אפילו כשהשגרירות מאשרת את הויזה, הרי שההחלטה הסופית מוטלת על פקיד ההגירה בארצות הברית, שגם יקבע מהם תנאי השהייה – בעיקר מבחינת פרק הזמן שלה. כדי למנוע נסיעה לארצות הברית למטרת הגירה או השתקעות, נדרש ממגיש הבקשה לספק הוכחות שונות, דוגמת אישור המצביע על יתרת הלימודים במוסד האקדמי בו הוא לומד.
איך מגישים את הבקשה?
כמיטב המסורת, הליך הגשת ויזה לחילופי מבקרים כרוך בהגשת טפסים רלוונטיים. עוד לפני שמגיעים לראיון הבלתי נמנע בשגרירות ארצות הברית בישראל, נדרש האדם המעוניין להוציא את הויזה להשיג ולמלא את טופס DS-2019, המהווה למעשה אישור הזכאות שלו לסטטוס הנדרש, כשלרוב נדרשת חתימה על הגורם המעניק את המימון לנסיעה: מקום עבודה, מוסד לימודים, הסוכנות היהודית וכיוצא בזה. במקביל לכך יש למלא את טפסי הגשת הבקשה הכלליים, לתאם מועד לראיון בשגרירות ולשלם את אגרת ה-SEVIS. לשיקולם של הנציגים הקונסולריים ואנשי השגרירות לבקש ממגישי הבקשה להמציא עבורם טפסים נוספים, וזאת על פי המאפיינים הספציפיים של המקרה. כאשר המדובר הוא על אנשים שנוסעים לארצות הברית במטרה לקחת חלק במחקר, למשל, נדרש מהם לספק מסמכים המצביעים על מהות המחקר, פרק הזמן וכיוצא בזה.
נקודה מרכזית שיש לתת עליה את הדעת: גם בני או בנות הזוג של המחזיקים בויזת J1, כמו גם ילדיהם (עד גיל 21), יכולים להצטרף אליהם בנסיעה לארצות הברית בנסיבות מסוימות. על מנת שזה יקרה, נדרש מהם למלא בקשה לויזה נלווית (J-2).