בנקודת הזמן הנוכחית, ידוע הישראלי הממוצע שלצורך ביקור בארצות הברית נדרש ממנו להוציא ויזה. הסיבה העיקרית לכך היא שישראל, למרות היחסים החמים עם הידידה הכי גדולה שלה, לא נכללת בתוכנית הפטור מויזה (VWP – Visa Waiver Program).
התוכנית מאפשרת לאזרחי עשרות מדינות ברחבי העולם להגיע לארצות הברית לצרכי תיירות או עסקים מבלי שהם נדרשים להוציא ויזה.
מדוע ישראל לא נכללת בתוכנית הפטור?
על רקע היחסים בין ישראל לארצות הברית, היה ניתן אולי לצפות שהאזרחים שלנו היו נכללים בתוכנית הפטור. הדבר לא קורה, נכון לעכשיו, עקב שתי סיבות עיקריות. הראשונה היא שאחוזי הסירוב לקבלת ויזה בקרב ישראלים גבוהים בצורה משמעותית מאשר מה שמאפשר התוכנית. על פיה, יכולים לקבל את הפטור רק אזרחי מדינות שאחוז הסירוב לבקשות בהן אינו עולה על 3%. בישראל, המספר נוטה להיות כפול ואפילו משולש מכך.
סיבה נוספת היא פוליטית במהותה, והיא נובעת מכך שהממשל האמריקאי אינו מרוצה, בלשון המעטה, מה"אפליה" שמקבלים אזרחי ארצות הברית המוסלמים בבידוק כשהם מעוניינים להגיע לישראל. בעבר היה חסם שלישי – העובדה שבישראל לא הונפקו דרכונים ביומטריים – אם כי היא התבטלה עם האפשרות שנוצרה לישראלים כן להוציא את הדרכון הביומטרי לפני מספר שנים.
כך יכולים ישראלים כן לקבל פטור מויזה
הדרך היחידה בה אזרחים ישראלים יכולים להגיע לארצות הברית מבלי שהם צריכים להוציא ויזה, חלק מכם בוודאי ניחש נכון, הוא אם יש ברשותם אזרחות זרה, של אחת המדינות שכן נמצאות בתוכנית הפטור. במקרה הזה, נדרש שההתנהלות מול הרשויות האמריקאית תהיה כולה עם הדרכון הזר, ולא הישראלי. כמובן שניתן לקחת את שניהם לחו"ל, אם כי מבחינת קבלת הפטור רק הדרכון הזר הוא הרלוונטי.
יש לשים לב לכך שאנשים המגיעים למטרות שאינן תיירות או עסקים נקודתיים – בעיקר לעבודה או ללימודים – כן נדרשים להוציא את הויזה אפילו אם יש ברשותם אזרחות זרה שאמורה להקנות את הפטור ממנה. כאשר האנשים המעוניינים להגיע לארצות הברית ומחזיקים ברישום פלילי או עברו בעברם על תנאי הויזה (למשל, שהות יתר או עבודה כאשר מחזיקים בויזה שאינה מאפשרת זאת), עלולים להיתקל בסירוב לקבלת הפטור, או אפילו להוצאת הויזה.
עם כל הכבוד לפטור, הרשויות האמריקאיות עדיין חוששות מהגירה בלתי חוקית אליהן. לכן, דרישת חובה נוספת בדרך לקבלת הפטור היא הצגה של כרטיס טיסה חזרה, מארצות הברית לישראל. השהות עבורם בארצות הברית, יש להדגיש, אפשרית עד לפרק זמן של שלושה חודשים.