כל אדם המעוניין להגיע לארצות הברית, בלי קשר למטרת ההגעה, נדרש להוציא ויזה. אישור הבקשה אינו מובן מאליו, כאשר בכל מקרה יש לבצע מספר שלבים.
על רקע העובדה שרבים לא יודעים היכן ואיך להתחיל, נדרש לעשות קצת סדר בבלאגן. זה בדיוק מה שנעשה עבורכם במאמר הנוכחי, יחד עם מספר תשובות לשאלות נפוצות מאד הנוגעות לתהליך.
טפסים, מסמכים, ראיון ומה שביניהם
הוצאת ויזה לארצות הברית מצריכה מספר פעולות, שצריך להתבצע על פי הספר ובסדר שהוגדר על ידי השגרירות. השלב הראשוני הוא מילוי טופס הבקשה לקבלת הויזה, טופס DS-160. הטופס זמין באתר האינטרנט של השגרירות ונדרש למלא אותו בשפה האנגלית. הטפסים עוסקים במאפיינים האישיים של אנשי הבקשה, יחד עם הסיבות הספציפיות להגשת הבקשה לויזה. בתום מילוי הטופס מתקבל דף אישור, אותו נדרש להדפיס לקראת השלבים הבאים.
השלב הבא בתהליך הוא תשלום האגרה, שעומדת על 160 דולרים נכון לעכשיו. הסכום נגבה בשקלים, כשניתן לשלם אותו באמצעות המוקד הטלפוני של השגרירות, אתר האינטרנט שלה או דואר ישראל. חלק מהויזות מצריכות אגרה גבוהה יותר, כמו גם תשלומים נוספים. כספים אלה לא מוחזרים גם כאשר הבקשה נדחית.
קביעת תור לראיון בשגרירות ארצות הברית הוא השלב הבא. ניתן לתאם את הראיון באמצעות אתר האינטרנט, כשהמתנה בת מספר שבועות היא בהחלט הגיונית. אל הראיון נדרש להגיע במועד שנקבע, יחד עם מסמכים חיוניים הנדרשים בתהליך, דרכון תקף, שתי תמונות, אישור על מועד הראיון ואישור על מילוי טופס הבקשה. ויזות שונות, או אנשים מוגדרים, עשויים להידרש למסמכים נוספים, על פי מאפייני המקרה הספציפיים.
מידע נוסף:
כמה זמן לוקח להוציא ויזה?
הוצאת ויזה לארצות הברית נמשכת מספר שבועות לפחות, כאשר צריך לקחת בחשבון זמן המתנה לראיון בשגרירות או עיכובים נוספים (מחסור במסמכים, למשל). זו הסיבה בגינה מומלץ להתחיל את התהליך חודש לפחות לפני מועד הטיסה המיועד לארצות הברית. בתקופות עמוסות, דוגמת חודשי הקיץ או תקופת החגים, מומלץ להתחיל את התהליך אפילו קודם לכן.
תמונות לויזה
כאמור, לראיון האישי בשגרירות נדרש להגיע עם שתי תמונות בגודל של 5X5 ס"מ, המצולמות על רקע לבן. התמונה צריכה להיות על רקע לבן, כשפניו של האדם צריכות להתבונן במצלמה ולהיכלל באופן מלא בתמונה. נדרש שהתמונה תילקח בפרק הזמן של ששת החודשים שלפני מועד הראיון. התמונה צריכה להיות טבעית ככל האפשר, כשעיני האדם פתוחות, ללא פריטים המסתירים את הפנים שלו (משקפי שמש, אוזניות, כובע ועוד).
בדיקת סטטוס הויזה
כל אדם המגיש בקשה לויזה יכול לבדוק מה מצב הבקשה שלו. רשימת טפסי הבקשה שהויזה עבורם מוכנה להנפקה זמינה באתר שגרירות ארצות הברית בישראל (בהתאם למספר טופס הבקשה). ניתן ליצור קשר טלפוני עם השגרירות במטרה לברר זאת.
השגרירות מאפשרת לעקוב אחר מצב המשלוח של הדרכון המוכן, עם הויזה בתוכו, כאשר המעקב נעשה באמצעות אתר קביעת התורים. את המעקב על המשלוח ניתן לבצע רק לאחר שמתקבל דואר אלקטרוני, ובו הודעה שהדרכון התקבל בדואר ישראל.
קביעת ראיון בשגרירות
הדרך הנוחה ביותר לקבוע תור לראיון בשגרירות ארצות הברית בישראל היא באמצעות אתר האינטרנט של השגרירות. לאחר תשלום האגרה ומילוי פרטי הזיהוי, מופיעים באתר המועדים הקרובים בהם ניתן לעבור את הראיון. שינוי המועד אפשרי לאחר מכן, אך רק עד שמתקבלת הודעה על קביעת מועד סופי לראיון.
הקדמת תור לראיון בשגרירות
הקדמת המועד שנקבע לראיון בשגרירות היא אפשרית, גם אם אין המדובר במשימה פשוטה בהכרח. ההקדמה נדרשת במצבים רפואיים מסוימים, של האדם או הקרובים לו, השתתפות באירועים עסקיים שנערכים בקרוב ועוד. בנוסף, אוכלוסיית הסטודנטים או המשתתפים בתוכניות חילופי מבקרים עשויים ליהנות מהקדמה של הראיון שלהם, בהתאם למועד תחילת הלימודים או התוכנית.
את הבקשה להקדמת התור ניתן לבצע רק לאחר שמבצעים את כל התהליך, כולל קביעת התור. לאחר מכן, יוצרים קשר עם השגרירות, מפרטים בפניהם את המקרה (לעיתים יש צורך במסמכים לאימות) ומקדימים את הראיון.
תוקף ויזה
ויזה לארצות הברית תקפה ברוב המקרים לפרק זמן של עשר שנים, במהלכן ניתן להיכנס ולצאת לארצות הברית מספר פעמים. חשוב להפריד בין משך השהות האפשרי בארצות הברית בביקור מוגדר (לרוב סביב חצי שנה) לבין תוקפה של הויזה עצמה.
אישור מעסיק
אחד ממסמכי החובה הנדרשים כאשר מעוניינים להוציא ויזה בארצות הברית, הוא אישור מהמעסיק. האישור מיועד לשכירים, ונועד לשמש הוכחה על עצם עבודתו של האדם בחברה, כמו גם על הכוונה שלו לשוב לתפקיד בישראל לאחר השהות בארצות הברית.
המכתב כשלעצמו צריך לעמוד במספר תנאים: המכתב צריך להיות מודפס על גבי נייר עליו לוגו העסק, כשהמסמך צריך לפרט את סוג העבודה והתפקיד, תאריכי החופשה מהעבודה, אישור שהמשרה תמתין למגיש הבקשה עם שובו לישראל ועוד. נכתב שהמשרד יוכן על ידי אדם שהתפקיד שלו בחברה הוא גבוה מזו של העובד, עם פירוט של השם, התפקיד ומספר טלפון ליצירת קשר עימו.